Як насправді звалася книжка?

Posted on

Нещодавно мені до рук потрапила одна примітна книжка, видана у Одесі 1934 року. Зацікавившись автором, я відкрив його сторінку на Вікіпедії і прочитав у розділі «Основні наукові праці» назву «Е. М. Брусиловский. „Заболевания двигательного и поддерживающего аппарата и их лечение“. Учебник. (рос.)». Рік не вказано, місце видання не вказано.

На ru.wikipedia читаємо про цю книжку, видану у Харкові 1928 року як додаток до журналу «Врачебное дело», назва також російською мовою. Згадується і окрема книжка з такою назвою, що «видана вже по смерті автора».

Отже, я тримав у руках саме ту, видану по смерті. Але є підстави вважати, що її було «здано до друку» ще за життя автора, «1-6 1933».

Отже, у 1934 році ув Одесі було видано книжку наукового консультанта Всеукр. інституту курортології й бальнеології Е. М. Брусиловського під назвою «Хвороби рухового та підтримного апарату і лікування їх» (ДВОУ • Медичне видавництво • 1934).

Передмова звучить так:

За пореволюційний час російська медична література збагатилася на чимало ориґінальних підручних книг і монографій з різних дисциплін теоретичної та практичної медицини, відстала сама тільки артрологія. Єдиний підручний Вельямінова, виданий 1924 р., але написаний 1917—18 р.р., мавши незаперечну вартість, є, проте, не без деяких хиб: він не обіймає усіх відділів цієї галузі патології, а в деяких з них уже застарів. Скажім, напр., хвороб підтримного апарату в підручнику зовсім нема, а тим часом цей відділ важить надто багато в усіх трудових процесах, як опорна частина нашого тіла, і тому обізнатися з ним широким колам лікарів конче потрібно. Далі, вся ревматична або застудна група артритів подана занадто стисло, і та дещиця, що про неї є на двох сторінках підручника, викладена за даними старих дослідів; зовсім не взяті до уваги досліди новітнього часу, бо їх тоді ще й не було. Тим часом тепер ревматизм зайняв належне йому місце в ученні про хвороби органів руху, а як соціяльна проблема привертає до себе особливу увагу. Українською ж мовою підручника з артрології зовсім нема. Дана книга має заповнити цю чималу прогалину.

Автор

Одеса, березень 1933.

Ось кілька сторінок (можна клацати):


Переглянувши книжку, можна впевнитися, що на той час у цій галузі медицини була дуже чітка й «осмислена» термінологія.

Її справді знищили.

Робимо висновки. І, зокрема, про точність відомостей на вікіпедіях щодо мови інших видань, і одеських, і харківських, і інших.

Про мову Одещини я вже колись писав свої враження. А це такий собі своєрідний додаток.

А Вікіпедію я, звісно, підправлю.

2 Replies to “Як насправді звалася книжка?”

  1. Брусиловський помер 1933 року. Отже, його книжку можна завантажувати на Вікісховище. Вона десь доступна вся?

    1. Не повіриш. Знайомий лікар узяв у якогось знайомого, дав почитати, ми попросили знайомого відсканувати, він усе відсканував, ми книжку віддали, лікар книжку віддав… Знайомий каже, що все нам віддав, а я в себе не знайду.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.